Alte categorii

Premiere Dragaica

Eveniment

Festivalul - Concurs “Dragaica” de anul acesta le-a adus 3 premii dansatorilor zimniceni, elevi ai Liceului Teoretic Zimnicea, grupati in ansamblul “Lunca Dunarii”. Premiile au fost obtinute la sectiunea de dans popular de fete(locul 2), dans popular mixt(locul 1) si premiul de popularitate al festivalului.

Dragaica 2018

Eveniment

Zimnicea a gazduit duminica cea de-a 9-a editie a Festivalului-Concurs de folclor, “Dragaica”, eveniment la care au luat parte anul acesta 10 ansambluri scolare. 5 dintre acestea au venit din judetul Teleorman, alte judete reprezentate fiind Argesul, Bacaul, Doljul, Mehedintiul, sau Muresul. Toate acestea au oferit publicului local cateva ore de cantec, dans si obiceiuri traditionale.

Evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu

Eveniment

Pe 15 iunie bustul poetului Mihai Eminescu din parcul central al municipiului Rosiorii de Vede devine locul de intalnire al celor care vor sa-i aduca un omagiu luceafarului poeziei romanesti. Ploaia din aceasta dimineata i-a obligat pe organizatori sa schimbe locul de desfasurare a evenimentului  dedicat poetului national.

Concursuri de creatie

Eveniment

Biblioteca municipala Petre Voivozeanu din Rosiorii de Vede a anuntat, ieri, in cadrul unui eveniment special, deschiderea celor doua concursuri de creatie, "Frontul din suflet" si "100+100" la care pot participa copii, tineri si adulti. Creatiile cele mai bune vor fi premiate pe 1 decembrie, de Ziua nationala. Tot ieri a avut loc si deschiderea concursului national de lectura "Batalia Cartilor.

Ziua cartii

Eveniment

Ziua cartii, a drepturilor de autor si a bibliotecarului a fost sarbatorita, ieri si in municipiul Rosiorii de Vede. Pentru a marca aceasta sarbatoare international, Directia pentru cultura a organizat un eveniment in aer liber la care au participat  elevii de la scolile si liceele din oras, au fost donate carti bibliotecilor institutiilor de invatamant si elevilor prezenti la manifestare.

Biblioteca in aer liber

Eveniment

Biblioteca Judeteana Marin Preda din Alexandria ofera incepand de astazi un nu serviciu cititorilor. Dupa o munca de doi ani, a fost lansata oficial biblioteca in aer liber, fondurile pentru realizarea acestui serviciu fiind din bugetul Consiliului Judetean Teleorman.

Expozitie costume populare

Expozitii

Ca in fiecare an, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Teleorman sarbatoreste Ziua Internationala a Iei Romanesti, prin diferite evenimente. In foaierul Prefecturii, vineri, vor fi prezentate zeci de costume traditionale din zona noastra.

Expozitie de grafica

Expozitii

Printre manifestarile dedicate poetului Mihai Eminescu organizate, in acest an, de Directia pentru cultura a municipiului Rosiorii de Vede se afla si expozitia de grafica realizata de artistul plastic Costel Lupu, intitulata in mod sugestiv "Eminesciana". Artistul impresioneaza de aceasta data cu o serie de lucrari grafice insufletite de culoare.

Prietenie pe o... sfoara

Expozitii

În martie 2018, Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” Teleorman, a semnat Parteneriatul Educațional Național „Prietenie pe o... sfoara” cu Biblioteca Județeană ,,George Barițiu” din Brașov. Incepand de astazi, lucrarile participante sunt expuse pe holul institutiei.

Final tabara creatie Nenciulesti

Expozitii

Un eveniment care a adus pictori talentati din 4 tari, la Nenciulesti s-a incheiat astazi, cu un vernisaj veritabil de pictura. Tabara Internationala de Pictura de la Nenciulesti a fost un real succes, artistii fiind incantati de ideea inedita a organizatorilor de a-i gazdui la localnici.

Artisti plastici rosioreni

Expozitii

Centrul cultural din Rosiorii de Vede gazduieste in aceste zile o impresionanta expozitie cu lucrari de pictura, sculptura si grafica semnate de sase cunoscuti artisti platici rosioreni. Deschiderea "Salonului de primavera al artistilor plastici rosioreni" a avut loc, ieri, in prezenta autorilor si a oficialitatilor locale.

Expozitie de sculptura

Expozitii

Doi dintre cei mai cunoscuti artisti rosioreni si-au expus o parte dintre creatii in sala mare a Muzeului de istorie Petre Voivozeanu din Rosiorii de Vede.

Volum de versuri

Lansari de carte

Ultimul volum de versuri ce poarta semnatura poetei Florina Isache a fost lansat, ieri, la Casa municipala de cultura din Rosiorii de Vede. Cartea a vazut lumina tiparului la editura eCreator din Baia Mare iar printre invitatii la eveniment s-a aflat si directorul acestei edituri.

Doina Cherecheş

Lansari de carte

O noua lansare de carte la Biblioteca Judeteana Marin Preda din Alexandria. scriitorul Doina Cherecheş si-a lansat cartea intitulata ,,Străinul din oglindă”.

Viorel Gruia

Lansari de carte

In general, politistii sunt oamenii „fortei”, care nu par genul de persoane sensibile si sentimentale, insa, cu toate acestea, printre ei se mai regasesc si oameni de cultura. Astfel, pentru ca scrie poezii de aproximativ 27 de ani, Viorel Gruia le-a cuprins intr-un volum.

Lansare carte si film

Lansari de carte

Consiliul Judetean Teleorman, prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Teleorman a organizat astazi, pentru a cinsti memoria eroilor teleormaneni, o lansare de carte, ce cuprinde informatii privitoare la nume mari de generali si cadre militare remarcante, dar si un film militar, realizat de interpreta de muzica populara, Floarea Calota.

Cunoscut pentru volumele sale de versuri, scriitorul Mihai Tanase a lansat o noua carte. Aceasta este intitulata “Timp opac”, si practic trairile sale de zi cu zi sunt transpuse in aceste poezii.

Lansare de carte Dan Botez

Lansari de carte

Cea de-a 7-a carte ce poarat semnatura scriitorului Dan Botez, a fost lansata astazi la Biblioteca Judeteana Marin Preda din Alexandria. Volumul a fost intitulat “Ion Gheorghe Maurer – Un intelectual la poarta comunismului”

Atelier de creatie

Traditii, obiceiuri

Elevii tarilor partenere in cadrul proiectului ERASMUS+ "Cultural Treasure Chest" au reprodus, prin desen, costumul popular romanesc dupa o vizita la Muzeul municipal de istorie Petre Voivozeanu din Rosiorii de Vede.

Festival traditii, obiceiuri

Traditii, obiceiuri

A treia editie a Festivalului de traditii si obiceiuri de iarna ”Iata, vin colindatorii!” a avut loc ieri la Alexandria. Acesta a fost organizat de catre Consiliul Județean Teleorman prin Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman in parteneriat cu Primaria Alexandria.

Festivalul traditii de iarna

Traditii, obiceiuri

Ieri si astazi s-a desfasurat cea dea treia editie a Festivalului de colinde, obiceiuri şi tradiţii româneşti de iarnă.

Festival de 1 Decembrie

Traditii, obiceiuri

In decembrie rosiorenii sarbatoresc romaneste cu muzica si nelipsita fasole cu carnati. In acest an manifestarile de ziua nationala incep mai devreme cu un festival de folclor si traditii la care participa copiii din municipiul Rosiorii de Vede dar si ansambluri folclorice din alte localitati.

Nasterea Maicii Domnului

Traditii, obiceiuri

În fiecare an, la data de 8 septembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept Sfânta Măria Mică. Este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie și totodată cea mai mare sărbătoare a toamnei.

Inaltarea Domnului

Traditii, obiceiuri

Înălțarea Domnului este prăznuita la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, dupa Paști. Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas, de la cuvântul de origine slavonă Supasu, care înseamnă Mântuitorul. În această zi creștinii se salută cu "Hristos S-a înălțat!" și "Adevărat S-a înalțat!"

Aboneaza-te acum

mediasudtv.ro