Cultura

Alte categorii

Dragaica

Eveniment

Zimnicea a gazduit sambata cea de-a X-a editie a Festivalului Regional de Folclor “Dragaica”, editie la care au luat parte 13 ansambluri folclorice, atat din Teleorman cat si din alte zone folclorice ale tarii. A fost o editie rotunda, a unui eveniment ajuns la maturitate si care a adus anul acesta pe scena zimniceana reprezentatii de nivel foarte inalt.

Lectia de orga

Eveniment

Auditiile lunare programate de Scoala  Populara de Arte si Meserii au continuat ieri. Astfel elevii clasei de orga, acordeon si canto, au sustinut un mic recital in fata parintilor si a celor care au venit sa ii sustina.

Piesa de teatru

Eveniment

Actorii din intreaga lume sarbatoresc, pe 27 martie, Ziua Internationala a Teatrului, eveniment marcat in fiecare an prin citirea unui mesaj scris de o personalitate de renume mondial. Evenimentul a fost punctat si la Biblioteca Judeteana Marin Preda din Alexandria.

Ziua poeziei

Eveniment

Biblioteca Gala Galaction a marcat Ziua internationala a poeziei in cadrul unui simpozion organizat in colaborare cu scolile gimnaziale din municipiul Rosiorii de Vede.

Biblioteca judeteana

Eveniment

Pe data de 1 martie, se implinesc 180 de ani de la nasterea scriitorului Ion Creanga. Biblioteca Judeteana Marin Preda din Alexandria, a marcat evenimentul alaturi de elevii Scolii Gimnaziale Stefan cel Mare din Alexandria, printr-o serie de activitati in care cei mici au fost angrenati.

Ziua Limbii Romane

Eveniment

In cadrul unui amplu eveniment cultural organizat de Biblioteca municipala Gala Galaction in colaborare cu Liceul tehnologic Virgil Madgearu si Colegiul National Anastasescu.

Premii participanti

Expozitii

Echipele unitatilor de invatamant rosiorene care au participat, in aceasta saptamana, la primul targ al copiilor "Traditii si obiceiuri de Paste" au fost premiate de municipalitate. Premiul pentru cea mai frumoasa casuta a fost acordat Scolii Mihai Eminescu.

Expozitie de Pasti

Expozitii

In aceasta saptamana, unitatile de invatamant din Rosiorii de Vede participa la manifestarea "Traditii si obiceiuri de Paste" initiata de Directia pentru Cultura, Educatie, Creatie si Sport.

Expozitie Rosiori

Expozitii

La Muzeul de istorie Petre Voivozeanu din Rosiorii de Vede a avut loc vernisajul unei expozitii neobisnuite, o expozitie portret dedicata Reginei Maria.

Expozitie pictura

Expozitii

O noua expozitie de pictura, a fost deschisa astazi la Muzeul Judetean Teelorman. Intitulata “Floriile”, aceasta poarat semnatura artistilor plastici Marian Crângaşu si Marius Nistor.

Arta fotografica

Expozitii

Casa municipala de Cultura din Rosiorii de Vede gazduieste in aceasta luna o inedita expozitie de arta fotografica. Vernisajul  a avut loc, ieri, in cadrul unui eveniment ce s-a desfasurat simultan in sapte tari europene care promoveaza lucrarile realizate in cadrul unui proiect studentesc finantat de Uniunea Europeana prin programului Erasmus +.

Expozitie de pictura

Expozitii

La muzeul judetean Teleorman, a fost lansata astazi o noua expozitie de pictura. Aceasta poarta semnatura artistei plastice Claudia Frînculescu, si este intitulata „Ochii Reginei”.

Maria Monica Popescu

Lansari de carte

Casa municipala de cultura din Rosiorii de Vede a gazduit, astazi, lansarea volumului de versuri "Marturii de credinta-Sub drapelul tricolor" semnat de Maria Monica Popescu. Cartea se adreseaza copiilor si tinerilor ca mai toate volumele publicate pana acum de Maria Monica Popescu.

Paul Schiopu

Lansari de carte

Publicistul Paul Schiopu si-a lansat noul sau volum "Agricultura si industria alimentara la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI in judetul Teleorman" la Rosiorii de Vede. Evenimentul, organizat de Biblioteca municipala Gala Galaction a avut loc in sala de conferinte a Directiei pentru cultura in prezenta autorului si a unui public numeros.

Leonard I. Voicu

Lansari de carte

O noua lansare de carte a avut loc miercuri, in sala de lectura a Bibliotecii Judetene Marin Preda din Alexandria, este vorba despre “Funia rosie”, ce aprtine scriitorului Leonard I. Voicu.

Lansare carte

Lansari de carte

In sala de lectura a Bibliotecii Judetene Marin Preda din Alexandria, a avut loc astazi lansarea mai multor carti apartinand unui numar de 5 autori. Printre acestia s-a numarat si scriitor teleormanean, Marin Dumitrescu.

Theodor Rapan

Lansari de carte

In sala de lectura a Bibliotecii Judetene Marin Preda, scriitorul de origine teleormaneana, Theodor Răpan, stabilit in Bucuresti de foarte multi ani, si-a lansat 8 volume de poezie.

Volum de istorie

Lansari de carte

Istoricul Florin Iordachita si-a lansat, la Casa municipala de cultura din Rosiorii de Vede primul volum de subiecte rezolvate la istorie. Cartea vine in sprijinul liceenilor care sustin examenul de bacalaureat in acest an.

Inaltarea Domnului

Traditii, obiceiuri

Înălțarea Domnului este prăznuita la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, dupa Paști. Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas, de la cuvântul de origine slavonă Supasu, care înseamnă Mântuitorul. În această zi creștinii se salută cu "Hristos S-a înălțat!" și "Adevărat S-a înalțat!"

Florile Teleormanului

Traditii, obiceiuri

”Florile Teleormanului”, ansamblul de dansuri al comunei Conțeşti, duce mai departe bogata traditie folclorica locala. Infiintat in urma cu mai mai putin de 6 ani, ansamblul s-a nascut in urma unui proiect scolar de prevenire a abandonului scolar.

Florile Teleormanului

Traditii, obiceiuri

Cu toate ca in alte judete traditia dansului popular se pierde, la noi aceasta inca se pastreaza. Un astfel de grup ce duce tradita mai deprate este “Florile Teleormanului” din localitatea Contesti.

Ansamblul Vlasceanca

Traditii, obiceiuri

Dansul populat inca se patreaza in judetul Teleorman. Traditia este dusa mai departe de catre cei 16 membrii ai ansamblului de dansuri populare “Vlasceanca” din Videle.

Pe langa spalatul picioarelor, in judetul nostru de Rusalii este pastrata o alta traditie, este vorba despre jocul Calusului. Despre acest obicei, cel mai bine stiu locuitorii satului Merisani, comuna Babaita, care au primit in ograzile lor calusarii.

Martisoarele Nicoletei Mitroi vor impresiona si in acest an la Muzeul Satului unde artista va expune papusile sale in costum popular traditional dar si alte martisoare unicat realizate din ceramica pentru care in acest an a ales un motiv solar.

Publicitate
In centrul Atentiei

Aboneaza-te acum

mediasudtv.ro