Cultura

Alte categorii

Festival

Eveniment

Aseara a debutat o noua editie a festivalul concurs national de muzica populara “Pe deal la Teleormanel”. In competitia pentru marele premiu au fost 15 concurenti rin mai multe regiuni ale tarii.

Festival-concurs

Eveniment

O noua editie a festivalului concurs national de muzica populara “Pe deal la Teleormanel” a debutat astazi. Cei 15 concurenti calificati au urcat pe scena amplasata pe platoul din fata Casei de Cultura incepand cu ora 19.

Eugen Vlad

Eveniment

Rosiorenii au marcat 140 de ani de la infiintarea parcului Gradina publica, eveniment organizat de Directia pentru cultura a municipiului Rosiorii de Vede chiar in locul unde au fost amenajate primele alei din parcul ce avea sa primeasca, peste ani, numele primarului in mandatul caruia s-au facut amenajarile Mihail C. Manciulescu.

Cosoteni

Eveniment

In aceasta perioada la Manastirea Cosoteni, se afla in plina desfasurare sapaturile arheologice preventive in vederea obtinerii avizului pentru constructia corpului de chilii. Fiind vorba despre un monument istoric inainte de realizarea unei constructii se impune o cercetare arheologica care sa identifice eventualele vestigii.

Pe deal la Teleormanel

Eveniment

Pregatirile pentru festivalul-concurs de muzica populara “Pe deal la Teleormanel”, ce va avea loc in perioada 26-28 septembrie in Alexandria, sunt pe ultima suta de metrii. Pana in prezent s-au inscris in competitie un numar de 31 de concurenti din mai multe zone ale tarii inclusiv Republica Moldova.

Secventa Morometii

Eveniment

Potrivit primarului localitatii Talpa, de astazi au inceput filmarile la filmul “Morometii” partea a doua. Tot edilul a declarat ca filmul va fi alb negru, regia Stere Gulea, iar in rolul principal va fi  Horatiu Malaele.

Expozitie sculptura

Expozitii

Artistul teleormanean Marian Bugean a deschis, vineri, prima expozitie personala in municipiul Rosiorii de Vede. Vernisajul expozitie de sculpura in lemn cu tematica religioasa a avut loc la Muzeul municipal de istorie Petre Voivozeanu intr-o zi de mare sarbatoare crestina, Nasterea Maicii Domnului.

Expozitie port si mestesug

Expozitii

Biblioteca Judeteana Marin Preda din Alexandria a organizat in aceasta perioada o noua expozitie. Aceasta este intitulata “Alexandria, port si mestesug” si cuprinde obioecte vechi atat vestimentare cat si de uz casnic.

Premii participanti

Expozitii

Echipele unitatilor de invatamant rosiorene care au participat, in aceasta saptamana, la primul targ al copiilor "Traditii si obiceiuri de Paste" au fost premiate de municipalitate. Premiul pentru cea mai frumoasa casuta a fost acordat Scolii Mihai Eminescu.

Expozitie de Pasti

Expozitii

In aceasta saptamana, unitatile de invatamant din Rosiorii de Vede participa la manifestarea "Traditii si obiceiuri de Paste" initiata de Directia pentru Cultura, Educatie, Creatie si Sport.

Expozitie Rosiori

Expozitii

La Muzeul de istorie Petre Voivozeanu din Rosiorii de Vede a avut loc vernisajul unei expozitii neobisnuite, o expozitie portret dedicata Reginei Maria.

Expozitie pictura

Expozitii

O noua expozitie de pictura, a fost deschisa astazi la Muzeul Judetean Teelorman. Intitulata “Floriile”, aceasta poarat semnatura artistilor plastici Marian Crângaşu si Marius Nistor.

Lansare de carte Dan Botez

Lansari de carte

Cea de-a 7-a carte ce poarat semnatura scriitorului Dan Botez, a fost lansata astazi la Biblioteca Judeteana Marin Preda din Alexandria. Volumul a fost intitulat “Ion Gheorghe Maurer – Un intelectual la poarta comunismului”

Fețele lui Ceausescu

Lansari de carte

Casa municipala de cultura din Rosiorii de Vede a gazduit, ieri, lansarea volumului 27 din noua colectie Drum, o carte istorica semnata de Victor Gabriel Osaceanu, autor al unor carti de exceptie despre evenimente si personalitati istorice, momente si adevaruri mai putin cunoscute din istoria romanilor.

Maria Monica Popescu

Lansari de carte

Casa municipala de cultura din Rosiorii de Vede a gazduit, astazi, lansarea volumului de versuri "Marturii de credinta-Sub drapelul tricolor" semnat de Maria Monica Popescu. Cartea se adreseaza copiilor si tinerilor ca mai toate volumele publicate pana acum de Maria Monica Popescu.

Paul Schiopu

Lansari de carte

Publicistul Paul Schiopu si-a lansat noul sau volum "Agricultura si industria alimentara la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI in judetul Teleorman" la Rosiorii de Vede. Evenimentul, organizat de Biblioteca municipala Gala Galaction a avut loc in sala de conferinte a Directiei pentru cultura in prezenta autorului si a unui public numeros.

Leonard I. Voicu

Lansari de carte

O noua lansare de carte a avut loc miercuri, in sala de lectura a Bibliotecii Judetene Marin Preda din Alexandria, este vorba despre “Funia rosie”, ce aprtine scriitorului Leonard I. Voicu.

Lansare carte

Lansari de carte

In sala de lectura a Bibliotecii Judetene Marin Preda din Alexandria, a avut loc astazi lansarea mai multor carti apartinand unui numar de 5 autori. Printre acestia s-a numarat si scriitor teleormanean, Marin Dumitrescu.

Nasterea Maicii Domnului

Traditii, obiceiuri

În fiecare an, la data de 8 septembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept Sfânta Măria Mică. Este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie și totodată cea mai mare sărbătoare a toamnei.

Inaltarea Domnului

Traditii, obiceiuri

Înălțarea Domnului este prăznuita la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, dupa Paști. Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas, de la cuvântul de origine slavonă Supasu, care înseamnă Mântuitorul. În această zi creștinii se salută cu "Hristos S-a înălțat!" și "Adevărat S-a înalțat!"

Florile Teleormanului

Traditii, obiceiuri

”Florile Teleormanului”, ansamblul de dansuri al comunei Conțeşti, duce mai departe bogata traditie folclorica locala. Infiintat in urma cu mai mai putin de 6 ani, ansamblul s-a nascut in urma unui proiect scolar de prevenire a abandonului scolar.

Florile Teleormanului

Traditii, obiceiuri

Cu toate ca in alte judete traditia dansului popular se pierde, la noi aceasta inca se pastreaza. Un astfel de grup ce duce tradita mai deprate este “Florile Teleormanului” din localitatea Contesti.

Ansamblul Vlasceanca

Traditii, obiceiuri

Dansul populat inca se patreaza in judetul Teleorman. Traditia este dusa mai departe de catre cei 16 membrii ai ansamblului de dansuri populare “Vlasceanca” din Videle.

Pe langa spalatul picioarelor, in judetul nostru de Rusalii este pastrata o alta traditie, este vorba despre jocul Calusului. Despre acest obicei, cel mai bine stiu locuitorii satului Merisani, comuna Babaita, care au primit in ograzile lor calusarii.

Publicitate
In pana presei

Aboneaza-te acum

mediasudtv.ro