Crestinii ortodocsi praznuiesc astazi Inaltarea Domnului

Crestinii ortodocsi praznuiesc astazi Inaltarea Domnului

Inaltarea Domnului

Traditii, obiceiuri
Tipografie

Înălțarea Domnului este prăznuita la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, dupa Paști. Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas, de la cuvântul de origine slavonă Supasu, care înseamnă Mântuitorul. În această zi creștinii se salută cu "Hristos S-a înălțat!" și "Adevărat S-a înalțat!"

Sarbatoare mare astazi pentru toti crestin ortodocsii din judet. Cu totii au sarbatorit ÎNĂLŢAREA DOMNULUI. Potrivit traditiei Mântuitorul Iisus Hristos, după Înviere, s-a arătat ucenicilor, timp de 40 de zile, după care, în prezenţa lor, s-a înălţat la cer. În acel moment Hristos şi-a profeţit revenirea şi i-a încredinţat pe apostoli că îl va trimite pe Duhul Sfânt la ei, prevestind astfel Rusaliile, când Sfântul Duh s-a pogorât asupra apostolilor, înzestrându-i cu cunoaşterea limbilor străine, pentru a propovădui cuvântul Domnului. Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Paşti, numai duminica.
In toate lacasurile de cult, au fost oficiate slujbe prin care a fost marcata Inaltarea Domnului. Astazi  creștinii s-au salutat cu "Hristos S-a înălțat!" și "Adevărat S-a înalțat!"