Criza imigrantilor, noua provocare pentru UE

Refugiati

Europa
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Stabilitatea economică şi securitatea Uniunii Europene sunt puse la grea încercare de criza imigranţilor. Exodul refugiaţilor ar putea fi pentru Uniunea Europeană o provocare mult mai mare decât criza economică din Grecia.

Avertismentul a venit din partea cancelarului german Angela Merkel. În ultimele zile, zeci de mii de refugiați din Siria, Irak și Afganistan, care fug din calea războiului, au ajuns în Europa. Imigranții au pus la pământ gardurile de la frontierele Greciei, Macedoniei și Ungariei și se îndreaptă spre țările bogate din UE. Marea Mediterană continuă să fie scena unor tragedii. Numai în ultimele două zile, 6.000 de refugiaţi clandestini au fost salvaţi din larg de Paza de Coastă italiană, în vreme ce mii de imigranţi sirieni, care s-au adăpostit pe insulele greceşti, au fost aduşi în apropiere de Atena, de unde îşi vor continua drumul spre Occident.

Mii de imigranţi au pătruns zilele acestea în Macedonia prin vama Gevgelija, forţele de ordine fiind depăşite de situaţie. După o serie de confruntări violente la graniţă, Macedonia a decis să îi lase pe imigranţi să plece spre centrul Europei. Din Macedonia, refugiații trec în Serbia, continuându-şi drumul către statele din vestul Europei (Germania, Marea Britanie) prin Ungaria. Autorităţile ungare au anunţat că au reţinut, luni, 2.093 de imigranţi, care au încercat să pătrundă pe teritoriul ţării pe la frontiera cu Serbia.

Cei mai mulţi dintre imigranţi sunt cetăţeni sirieni sau afgani, care vin din Turcia şi ajung în Grecia, trecând prin statele non-UE (Macedonia, Serbia) pentru a pătrunde în Ungaria, un punct de tranzit al imigranţilor care se îndreaptă către ţările din zona Schengen.

UE a oferit luna trecută Macedoniei un ajutor umanitar în valoare de 90.000 de euro, pentru a acoperi nevoile de bază ale imigranţilor care sosesc în ţară.

Bruxellesul a anunţat că „monitorizează foarte îndeaproape” situaţia din Macedonia şi se află în contact strâns cu UNHCR, a declarat Catherine Ray, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei europene.

UE urmează să ofere Greciei aproape 260 de milioane de euro din Fondul European pentru Azil, Migrare şi Integrare până în 2020, dar şi alte 166 de milioane de euro din Fondul pentru managementul frontierei.

Meteo

Rain And Snow

0°C

Alexandria

Rain And Snow

Umiditate: 100%

Vant: 38.62 km/h

  • 14 Decembrie 2018

    Rain And Snow 2°C -4°C

  • 15 Decembrie 2018

    Breezy 3°C -1°C