Francois Hollande, noul presedinte al Frantei

Francois Hollande

Europa
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Hollande a obţinut 51,6% din voturi. Germania este pregătită să colaboreze cu noul preşedinte francez pe tema stimulării economiei.

Socialistul vrea să aducă toată Europa pe calea creşterii. Analiştii se aşteaptă ca Hollande să-şi modereze politicile. După o cursă strânsă, socia­listul François Hollande l-a înfrânt pe Nicolas Sarkozy în alegerile prezidenţiale fran­ceze, semn că Franţa vrea schimbare şi că se detaşează de austeritatea propăvăduită de aliatul tradiţional, Ger­mania. Noul drum al francezilor va influenţa cu siguranţă strategia Europei în lupta contra crizei datoriilor şi diplomaţia mondială.

Hollande, practic un necunoscut în afara graniţelor franceze, a câştigat alegerile pentru Preşedinţie atrăgând 51,62% din voturi, mai puţin decât au indicat sondajele de opinie, dar suficient de multe pentru a-i aduce o victorie decisivă. Socialistul a primit peste 18 milioane de voturi în timp ce predecesorul său con­servator, Sarkozy, a obţinut 16,9 milioane de sufragii. Aproximativ 2,1 milioane de alegători au dat un vot alb sau nul, potrivit rezultatelor finale anunţate ieri de Ministerul de Interne.

Hollande a devenit astfel primul preşedinte socialist din ultimii 17 ani, iar victoria sa face din Sarkozy primul preşedinte din ultimii 30 de ani care nu reuşeşte să câştige cel de-al doilea mandat, scrie Bloomberg.

Socialistul a promis că va continua demersurile lui Sarkozy de a reduce deficitul bugetar, dar, spre deosebire de acesta, el vrea să insiste mai mult pe stimularea economiei, pe sprijinirea afacerilor mici şi să-i facă pe bogaţi să contribuie mai mult la efortul de a revigora economia. Hollande vrea, de asemenea, să aducă toată Europa pe calea propusă de el.

„Vom aduce Europa înapoi pe calea creşterii şi a viitorului. Nu mai suntem condamnaţi la austeritate”, a declarat noul preşedinte francez în discursul de victorie.

Meteo

Rain And Snow

0°C

Alexandria

Rain And Snow

Umiditate: 97%

Vant: 38.62 km/h

  • 21 Noiembrie 2018

    Rain And Snow 3°C 0°C

  • 22 Noiembrie 2018

    Rain And Snow 2°C 0°C