Frank-Walter Steinmeier, noul presedinte al Germaniei

Frank-Walter Steinmeier

Europa
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Germania are un nou presedinte de stat, in persoana lui Frank-Walter Steinmeier. Din 1.253 de voturi valabile, 14 au fost anulate si 103 au fost abtineri. Steinmeier a primit 931 de voturi, la mare distanta de ceilalti patru contracandidati.

Prin urmare, favoritul cursei, propus de insasi cancelarul Angela Merkel, a reusit cu majoritate absoluta chiar din primul tur. In Germania presedintele nu are mari puteri politice, dar este considerat o importanta autoritate morala.

„Sa fim curajosi, caci nu trebuie sa ne fie frica de viitor”, a spus Steinmeier in discursul de acceptare. El a mai spus ca lumea ar putea trece prin „vremuri grele”, dar Germania, o democratie functionala, are datoria sa lupte pentru stabilitate. „Este minunat ca Germania, patria noastra dificila… a devenit o ancora a sperantei pentru multi”, a mai spus politicianul social-democrat, care a gestionat criza migrantilor impreuna cu colegii din guvernul de coalitie al cancelarului conservator Angela Merkel.

Dupa ce Merkel l-a ales tocmai pe Steinmeier sa candideze la presedintie, negasind un conservator dornic si capabil sa se ridice la inaltimea misiunii, presa internationala a notat ca fostul ministru german de externe s-a numarat printre politicienii europeni cei mai critici la adresa noului presedinte american Donald Trump. In vara, când campania electorala de peste ocean incepuse sa se infierbânte, Steinmeier avertiza impotriva celor care „fac politica fricii”. El a enumerat partidul german Alternativa pentru Germania, pe promotorii Brexitului si „pe cei care predica ura, cum face in prezent Donald Trump in Statele Unite”.

Duminica, Merkel l-a felicitat pe Steinmeier si s-a declarat convinsa ca va fi un presedinte excelent si se va bucura de sprijin larg.

Meteo

Predominant innorat

0°C

Alexandria

Predominant innorat

Umiditate: 100%

Vant: 16.09 km/h

  • 12 Decembrie 2018

    Rain And Snow 3°C 0°C

  • 13 Decembrie 2018

    Predominant insorit 2°C -2°C