Insula Belina si bratul Pavel au revenit in custodia statului

Insula Belina Teleorman

Administratie
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

De miercuri, Insula Belina și Brațul Pavel au fost preluate în administrare de Apele Române și au reintrat în proprietatea statului român , după ce s-a semnat protocolul de predare-preluare de către Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Argeş-Vedea și Consiliului Județean Teleorman.

Se întâmplă la doi ani și jumătate după ce, în data de 26 noiembrie 2018, Consiliul Județean Teleorman a adoptat o hotărâre prin care Insula Belina și Brațul Pavel să revină în administrarea statului. Dănuț Cristescu, președintele Consiliului Județean Teleorman, a confirmat semnarea documentului și încheierea procedurilor legale prin care cele două obiective au fost predate din domeniul public al județului și din administrarea Consiliului Județean, în proprietatea statului și în administrarea Apelor Române.
În urma semnării protocolului de predare-primire, se anulează și contractele de închiriere încheiate în ianuarie 2014 de firma Tel Drum și de o persoană fizică, Ilie Marian.
Returnarea Insulei Belina și a Brațului Pavel se face în baza Hotărârii de Guvern 943 din 26 noiembrie 2013, prin care s-a făcut transferul din proprietatea statului și din administrarea Apelor Române, în domeniul public al județului și în administrarea Consiliului Județean ”în vederea reabilitării și valorificării cadrului natural al zonei Dunării – Belina-Brațul Pavel”, potrivit actului normativ respectiv. De asemenea, s-a anunțat intenția de a se construi un complex turistic şi sportiv, obiectiv care n-a fost dus la îndeplinire niciodată.
În schimb, transferul de proprietăți ale statului a făcut obiectul unui dosar penal care se află pe rolul instanțelor.