Insula Belina si Bratul Pavel au revenit la stat

Insula Belina

Administratie
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Primul proiect care s-a dezbatut în ședința Consiliului Județean  Teleorman, de luni, 26 noiembrie 2018, a facut referire la reîntoarcerea insulei Belina și a Brațului Pavel în domeniul public al statului și în administrarea Apelor Române.

Returnarea se face  în baza aceleași HG 943 din 17 decembrie 2013, semnată de Victor Ponta, premier la acea vreme, și asumată de vicepremierul de la acel moment, Liviu Dragnea.
Cele două obiective au fost trecute în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman “în vederea reabilitării și valorificării cadrului natural al zonei Dunării - Belina-Brațul Pavel”. Potrivit articolul 3 al actului normativ, în cazul nefinalizării investiției în termen de 5 ani de la transmiterea părților de imobile, acestea revin în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale Apele Române. Perioada se încheie peste trei săptămâni și nu s-a făcut nimic în comuna Seaca, acolo unde Nicolae Ceauşescu a vrut să construiască o hidrocentrală împreună cu bulgarii. Pe marginea acestui subiect au existat discutii.
Insula Belina a devenit celebră după ce s-a aflat că e locul preferat de pescuit al liderului PSD, Liviu Dragnea, și pentru că, în 2017, DNA a deschis un dosar penal care îi poartă numele. Proiectul a fost votat de aproape toti consilierii judeteni, existand doar 5 abtineri.