Masuri pentru gestionarea situatiei de la lacul Suhaia luate de CJSU Teleorman

CJSU Teleorman

Administratie
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Seara trecuta s-a intrunit CJSU Teleorman pentru a lua măsuri suplimentare privind gestionarea situației de la lacul Suhaia. In cadrul acestuia s-a hotarat consolidarea si intarirea digului de est.

Ieri, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman s-a întrunit în două ședințe extraordinare pentru analizarea situației de la lacul Suhaia și luarea măsurilor care se impun în vederea prevenirii producerii de pagube materiale ori limitarea acestora în cazul avarierii grave a digului de Vest. Potrivit analizei efectuate de către specialiștii din cadrul Administrației Naționale a Apelor Române, urmare a creșterii nivelului lacului prin preluarea debitului mărit de apă din bazinele râuruilor Urlui și Călmățui, a fost identificat riscul de rupere a digului de Vest al lacului Suhaia, în pericol fiind inundarea a aproximativ 3.000 de hectare de teren agricol și pășuni. Din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile, vânt puternic cu viteze de peste 65 km/h, valurile produse, de peste 1 m înălțime, pun presiune și pe digul de est, motiv pentru care s-au luat măsuri de consolidare și întărire a acestuia. Pentru rezolvarea problemelor, reprezentanții Administrației Apelor Române au propus ca măsură urgentă coborârea cotei deversorului lacului Suhaia pe o lungime de 30 de metri, cu 30 de centimetri, pentru evacuarea unui debit de circa 5m3/s în regim controlat. Acest lucru presupune inundarea controlată a unei suprafețe de teren agricol aflat în apropierea lacului.
Tot in cadrul intalnirii s-a discutat si despre subventiile acordate prin APIA celor care vor avea terenurile inundate.
Totodata s-a interzis accesului în zonă a persoanelor care vor să desfășoare activități de pescuit. În cazul unor urgențe reale, în care viața ori bunurile materiale le sunt puse în pericol, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată situația pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.