Presedintele CJ Alba, vrea sa restaureze casa lui Marin Preda

Ion Dumitrel

Administratie
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Județean Alba, vrea să restaureze casa lui Marin Preda din Siliștea Gumești.

Arătându-i-se un articol apărut pe internet prin care se critica faptul că în Siliştea Gumeşti, localitatea în care a văzut lumina zilei Marin Preda, unul dintre cei mai mari scriitori contemporani ai României, casa acestuia stă să se dărâme, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat pentru ziarul Unirea că va întreprinde unele acţiuni prin care această casă să fie restaurată.

„Este o ruşine. Nu ştiu şi nici nu vreau să ştiu cine este actualul proprietar al clădirii. Nu-mi vine să cred acest lucru. Voi încerca să iau legătura cu conducerea Uniunii Scriitorilor din România pentru a găsi o soluţie rapidă de reabilitare a clădirii. Dacă se poate, consider că ar fi bine să ni se dea nouă, Consiliului Judeţean Alba, în custodie acea clădire”, ne-a declarat preşedintele Ion Dumitrel.

Potrivit articolului respectiv, actualmente casa scriitorului Marin Preda ar aparţine binecunoscutului realizator de televiziune şi om de cultură Marius Tucă, dar se pare că acesta nu ar avea fondurile necesare pentru a o restaura. În anul 1995, pe peretele din faţă al edificiului a fost amplasată o placă comemorativă prin care se atesta faptul că scriitorul Marin Preda s-a născut în acea clădire, apoi autorităţile au lăsat-o aşa şi se pare că nimeni nu s-a mai interesat de ea.

„Sincer, nu ştiu de ce arată în halul ăsta. Poate că Tucă nu are bani, poate că nu vrea să o restaureze acum. Lipsa de bani, procese pe rol… habar nu am. Cert e că mai are puţin şi se prăbuşeşte. Iar noi stăm într-o pasivitate distrugătoare şi admirăm cum ne mai moare un simbol. Suntem o ruşine… avem conducătorii aleşi de noi, care nu dau doi bani pe valorile naţionale, iar noi nu suntem în stare să facem turism nici când avem totul sub nas”, afirmă Silviu Iliuţă în articolul semnat de dânsul.