Subiectul coronavirus neinteresant pentru autoritatile publice judetene

Sedinta CJSU

Administratie
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Subiectul momentului, legat de teleormăneni întorși din Italia, care ar putea fi infestați cu coronavirus ”aruncă” autoritățile județene în aer. Chiar dacă la nivelul județului există trei persoane monitorizate, Direcția de Sănătate Publică are altă treabă decât să ne comunice acest aspect.

Ne mirăm că nu merge țara asta bine. Aruncăm vina în stânga și-n dreapta, dar nu ne uităm acolo unde de fapt este problema. Dar, să începem cu începutul. În această dimineață, am luat hotărârea de a întreba Direcția de Sănătate Publică Teleorman dacă la nivelul județului avem persoane monitorizate din punct de vedere al infestării cu coronavirus. Aveam informații că odată cu aterizarea zborului de Italia, pe Aeroportul Internațional Craiova, noaptea trecută, printre pasageri s-au aflat și teleormăneni. Am dorit să vă aducem informații utile și foarte importante pentru dumneavostră direct de la sursă, dacă putem spune așa, însă, conducerea DSP era într-o ședință. Am stabilit cu purtătorul de cuvânt să revină cu informaiile. După aproximativ jumătate de oră, biroul de presă al instituției a revenit cu un telefon, prin care ne aducea la cunoștință că vom primi un comunicat de presă, prin vocea unică a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, de unde, evident că am dedus că ceva se întâmplă. Am așteptat liniștiți, dar...surpriză în comunicatul de presă remis de ISU se arată doar că la nivelul Teleormanului au fost identificate două spații, citez: ”de cazare pentru asigurarea condițiilor de carantină pentru persoanele reîntoarse din Republica Populară Chineză și Italia, din zonele afectate, care se încadrează în definiția de ”caz suspect”. Deci, nicidecum vreo informație legată de persoane reîntoarse, care ar putea fi monitorizate de DSP. Și, așa cum era firesc am contactat purtătorul de cuvânt al instituției. Iată o conversație halucinantă, din punctul nostru de vedere.
Sfidarea și lipsa de respect la care ne suspun oamenii angajați pe bani publici, cu salarii considerabil mari nu face altceva decât să le pună la îndoială buna lor credință. Evident că, odată cu aceasta ne îndoim și de profesionalismul cu care aceștia tratează subiecte de nivel internațional, care ne-ar putea afecta. Direcția de Sănătate Publică se ocupă de monitorizarea românilor întorși din țări, unde coronavirsului a făcut ravagii, de aceea o informare clară nu a fi făcut rău la nimeni, dimpotrivă ar fi liniștit opinia publică, destul de greu încercată și așa.
După o întreagă dezbatere pe grupruile de whatsapp ale instituțiilor publice cu jurnaliștii acreditați, la orele 14.00, Prefectura Teleorman a convocat o ședință de colegiu prefectural, astfel că am fost nevoiți să mergem pentru a afla, măcar de la reprezentantul Guvernului în teritoriu ce se întâmplă.
Nici dumnealui nu i s-a părut că informarea legată de persoanele monitorizate ar fi un subiect cu care să înceapă ședința și după ce a dat citire aceluiași comunicat de presă cu locațiile a continuat cu ordinea de zi a ședinței, programată din timp ce-i drept. La întrebarea noastră legată de monitorizare, prefectul a spus să așteptăm punctul diverse. Și... am așteptat! Într-un final, după lungi insistențe, directoarea DSP teleorman a catadicsit să ne declare câteva cuvinte.
Nu este prima dată când Direcția de Sănătate Publică refuză, practic să comunice informații de interes public, cu atât mai mult cu cât, în această perioadă, instituția se află în atenția opiniei publice din cauza problemelor cu coronavirusul. Noi, le reamintim acestora, dar și celorlalte instituții publice din județ să citească legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.