Fermierii vor primi ajutoare pentru culturile calamitate

Culturi calamnitate

Agricultura
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Agricultorii din judet păgubiți de seceta din acest an vor fi despagubiti, ajutoarele de stat fiind reglementate prin Ordonanța de Urgență 45/2015. Pentru a intra in posesia  sprijinului fermierii trebuie să depună până la 30 noiembrie toate documentele necesare pentru despăgubire.

In aceasta vara, din cauza intemeriilor, sute de hectare de culture agricole din judet au fost afectate. Pentru a venii in sprijinul agricultorilor, statul ofera un sprijin financiar. Pentru a putea intra in posesia acestuia, fermierii teleormaneni trebuie sa depuna pana la data de 30 noiembrie o cerere. La nivel de judet sunt posibil beneficiari ai acestui ajutor un numar de 9428 persoane.
Astfel, pentru persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cuantumurie sunt de 280 lei la hectar la cultura de porumb boabe, 285 lei/ha – floarea soarelui, 335 lei/ha- soia, 1.130 lei/ha pentru culturile de cartof calamitate, 600 lei la hectar se acordă pentru sfecla de zahăr, 1.490 lei/ha pentru legumele în câmp, 222,5 lei pentru un hectar de plante de nutreţ calamitate, 50 lei/ha pentru păşune şi 70 lei/ha pentru fâneaţă. În ceea ce priveşte cuantumurile maxime ale ajutorului de stat pentru culturile calamitate de secetă acordate persoanelor juridice, precum şi oricărei forme asociative cu sau fără personalitatea juridică sunt duble faţă de cele acordate persoanelor fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
Plăţile compensatorii se acordă pentru pierderile de venit survenite la culturile de porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, păşuni şi fâneţe. Toți cei care îndeplinesc condițiile de despăgubire pot să depună o cerere de acordare a ajutorului până la 30 noiembrie 2015. Cererile pot fi ridicate de la primăria care a încheiat procesul verbal de constatare a pagubelor și se depun la APIA Teleorman.