Terenul arabil la vanzare

Teren agricol

Agricultura
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Guvernul a aprobat, proiectul de lege care stabileste ca arendasii, tinerii fermieri, pâna în 40 de ani, si statul vor avea drept de preemptiune la cumpararea terenurilor agricole în fata persoanelor fizice straine, începând cu 1 ianuarie 2014.

Conform Tratatului de aderare la UE, România s-a angajat ca de anul viitor sa liberalizeze piata funciara, astfel încât cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole. Astfel, dreptul de preemptiune la cumpararea unui teren agricol, existent în prezent doar pentru cei care arendeaza suprafata respectiva, a fost extins la vecini, pentru a încuraja formarea de suprafete agricole mari, la tinerii fermieri, pâna în 40 de ani, în vederea întineririi mediului rural, reprezentat prin Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare. Persoanele care vor dori sa vânda terenuri agricole vor face un singur drum la primarie, unde vor informa ca au o oferta de cumparare, iar în termen de 30 de zile autoritatile locale vor trebui sa afiseze aceasta oferta si sa ceara celor cu drept un aviz de vânzare. Directorul Directiei Agricole Teleorman Aurel Petcu, a declarat ca aceasta masura nu ar trebui sa-i sperie pe fermierii romani si sa-i ambitioneze sa cumpere teren agricol cat mai mult.

In proiectul de lege mai este stipulat faptul ca dupa expirarea celor 30 de zile, în lipsa unor avize, se considera ca e vorba de o aprobare tacita, iar tranzactia va putea avea loc. Actul normativ mai stabileste ca cetatenii din afara UE vor putea dobândi terenuri doar în situatia în care detin drept de resedinta într-un stat comunitar sau între UE si tara lor de origine exista tratate de reciprocitate în domeniu sau acorduri de liber schimb.