De la 1 aprilie se scumpesc energia electrica si gazele naturale

Scumpiri energie

Economic
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

De la 1 aprilie, pretul gazelor naturale creste cu pana la 10%, iar energia electrica se va scumpi de la jumatatea anului cu cel mult 2%.

Gazele se scumpesc de la 1 aprilie pentru populatie. Cu cat ramane de vazut, pentru ANRE si furnizorii de gaze nu se pun de acord.

"In sectorul gazelor naturale vom avea o modificare de pret de la 1 aprilie. Vom avea si procesul de finalizare a pietei reglementate pentru gaze naturale si exista posibilitatea ca in acest sector sa avem o ajustare in sensul cresterii preturilor, dar nu consideram ca ar putea sa fie de 10%. Consideram tot la nivelul catorva procente, pana in 10%, credem ca nu asa de mult", a declarat, Niculae Havrilet, presedintele ANRE

Scumpirea va veni ca urmare a faptului ca pretul gazelor de productie interna, care acum este 60 de lei pe MWh, se va alinia cu preturile pietei, estimate pentru 68-72 de lei pentru vara urmatoare.

In ceea ce priveste segmentul de energie electrica, factura se va calcula la 1 iulie.


"Pentru electricitate, factura se va calcula la 1 iulie, dar nu estimam o crestere a acesteia pentru ca urmeaza o perioada a anului in care se inregistreaza frecvent un exces de productie de energie electrica care induce preturi mici de natura sa echilibreze preturile mari intalnite in luna ianuarie", a mai precizat Havrilet.