Pretul gazelor naturale a crescut, de astazi, cu 5,83%

Majorare pret gaze naturale

Economic
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Gazele se scumpesc cu inca 5,85% incepand cu 1 august, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. In conditiile in care pretul gazelor a mai crescut de doua ori, doar in acest an.

Anul 2018 a inceput cu o majorare de 8 procente a facturilor la gaze. A venit si primavara, cu o crestere de 10 procente. Iar in toamna intram cu un plus de aproape 6 la suta la facturi.

Autoritatea de reglementare are obligaţia să stabilească preţul la gazele naturale la consumatorii casnici în baza achiziţiei gazelor naturale făcute de furnizori din pieţele centralizate, la care se adaugă tarifele de transport, de distribuţie, de înmagazinare şi de furnizare, care sunt, în continuare, reglementate de ANRE. Tarifele de transport au scăzut în perioada aprilie 2017 - iulie 2018 cu 26,10%, cele de înmagazinare cu 23,42%, iar tarifele de distribuţie au crescut cu 0,7%, a precizat ANRE.

Ministerul Finanţelor a propus recent, într-un proiect de hotărâre privind stabilirea preţului maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, ca preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30 iunie 2021 să fie de 55 lei/Mwh. Potrivit proiectului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare al gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă. Însă proiectul a fost retras, ulterior, de pe circuitul de consultare şi avizare.