Cutremurul din 1977 a schimbat fata orasului Zimnicea

Ceausescu la Zimnicea

Evenimente
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

4 martie 1977-ziua care a schimbat radical fata orasului Zimnicea. Nu atat prin distrugerile provocate de cutremurul care a zguduit atunci intreaga Romanie, cat mai ales  prin urmarile politice ale evenimentului. In urma vizitei efectuate la Zimnicea, Nicolae Ceausescu a decis atunci transformarea radicala a orasului, prin resistematizarea urgenta a urbei patriarhale de la malul Dunarii.

Inainte si dupa cutremur. Asa poate fi sintetizata istoria moderna a orasului Zimnicea. Cutremurul din seara zilei de 4 martie 1977 a transformat radical fata orasului, aspectul actual al urbei de la malul Dunarii fiind practic consecinta cutremurului din acea seara de vineri. O seara in care la Zimnicea era programata conferinta oraseneasca a PCR, o seara frumoasa de inceput de primavara, cu oameni aflati pe strazi, acasa in fata televizorului, impreuna cu familiile sau prietenii. O seara de neuitat pentru toti cei care au trait-o, indiferent de varsta .
Cutremurul a fost practic actul de nastere al actualului oras. In vizita pe care a facut-o la Zimnicea pe 6 martie, imediat dupa cutremur, Nicolae Ceausescu a hotarat transformarea orasului intr-un centru urban model pentru epoca socialismului victorios. Zimnicea a cunoscut astfel o puternica industrializare, dar si o radicala transformare edilitara.Asa au aparut actualele strazi de blocuri  din centru, dar si cladirile care compun centrul civic.
4 persoane au murit atunci la Zimnicea, si peste 100 au fost ranite.Proiectul de modernizare  decretat de Nicolae Ceausescu in urma cutremurului a fost abandonat in primii ani ai deceniului noua. Atentia dictatorului se mutase deja catre alte obiective mai marete.