Ia romaneasca a fost sarbatorita astazi, in foaierul Prefecturii Teleorman

Ia romaneasca

Evenimente
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

In fiecare an, pe 24 iunie se serbeaza ziua internationala a iei. Cu acest prilej, colega noastra Viorica Mira a lansat un frumos album, „Comori din Teleorman”, volum ce cuprinde fotografii cu costumele populare din colectia personala a interpretei de muzica populara.

Evenimentul, dar si cartea au fost organizate de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Teleorman, sub coordonarea caruia, in foaier a fost prezentata o expozitie de exceptie unicata, cu portul popular romanesc.
Cum era si firesc, la eveniment au participat si oficialitati, printre care si reprezentantul Consiliului Judetean Teleorman, institutie de care apartine Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Teleorman.
Subprefectul judetului Teleorman, Nelu Ionel Oprea a vorbit despre mandria pe care o simtim noi, romanii cand vedem aceste straie deosebite.
Florina Vasilica, sotia regretatului rapsod Liviu Vasilica, pe langa felicitarile pe care i le-a adus Vioricai Mira a prezentat o doamna care a invatat sa coasa camasi alaturi de nepoatele dansei.
Ultima, dar nu cea din urma, cea care a semnat volumul „Comori din Teleorman” si care detine o colectie impresionanta de costume populare, pe care le si poarta ocazional a vorbit Viorica Mira. Aceasta a spus ca fiecare costum are o poveste si ca uitandu-se la fetele imbracate ii vin in memorie persoanele de la care le-a primit sau le-a achizitionat.
Recunostinta si respect, acestea sunt cuvinte care caracterizeaza aceasta frumoasa expozitie. Facem plecaciuni in fata celor care au reusit de-a lungul vremii sa pastreze astfel de comoari, din lazile de zestre ale strabunicilor nostri, si care ni le prezinta cu asa mandrie. Nu uitati ca ia reprezinta pentru noi, romanii un simbol, pe care ar trebui sa-l pastram cu sfintenie si sa-l aratam copiilor nostri.