O noua editie de zarezan a fost marcata la Alexandria

Zarezan

Evenimente
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Sarbatoarea traditionala a vitei de vie si vinului, "Zarezan", a fost marcata astazi, de Sf. Trifon, ocrotitorul podgorenilor, in muncipiul Alexandria. La actiune, ce a avut loc in zona viilor, au participat reprezentanti ai autoritatilor locale si cetateni ai urbei.

In fiecare an, pe data de 1 februarie, in muncipiul Alexandria este marcat Zarezan, sarbatoarea vitei de vie si a vinului. Evenimentul marcheaza inceputul anului agricol.
Dupa cum spune traditia, viticultorii prezenti pe russca din Alexandria, au chemat un sobor de preoti care au binecuvantat via si au stropit cu agheazma, ca aceasta sa rodeasca si sa fie ferita de grindina sau de seceta..
Imediat dupa slujba, primarul muncipiului Alexandria, a respectat un alt obicei si anume taierea vitei de vie. Tot edilul, a varsat cativa stropi de vin pe pamant, ca viile sa fie roditoare.
Prezenti la sarbatoare, au fost alexandrenii care au vii. Acestia, isi doresc ca in acest an recolta sa fie bogata.
Protector al viilor, Sfantul Trifon pare sa fi imprumutat atribute de la vechile divinitati ale pamantului, de la zeii vegetatiei si ai vinului, in primul rand de la Dionysos, cu care are multe puncte comune.