Sarbatoarea vitei de vie marcata la Nanov

Zarezean la Nanov

Evenimente
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

In fiecare an, pe data de 1 februarie, este sarbatorit Sfantul Trifon sau sarbatoarea vitei de vie. Pentru al zecelea an, evenimentul a fost marcat in localitatea Nanov.

Zarezean sau sarbatoarea vitei de vie a fost marcat pentru al-10-lea an consecut in localitatea Nanov. Desi este o sarbatoarea imprumutata de la vecinii bulgari, aceasta este marcata pe data de 1 februarie si in localitatile din judetul nostrum. Evenimentul a debutat cu slujba oficiata de un sobor de proti chiar la viile nanovenilor.
Din punct de vedere religios aceasta sarbatoare are un rol important pentru vii si pomi fructiferi.
Pentru nanoveni aceasta sarbatoare are dubla insemnatate. Pe langa cea religioasa, este si un bun prilej de a socialize.
În calendarul popular, prima zi a lunii februarie corespunde cu Anul Nou Viticol. 1 februarie marchează Arezanul viilor sau Zărezeanul. Sarbatoarea se mai numeste si Gurbanul viilor. Manifestările şi obiceiurile păstrate în timp constau intr-un ceremonial bahic organizat pe plantatiile de viţă-de-vie. În această zi, proprietarii de vii merg impreuna cu preotul satului sa sfinţească plantaţiile de viţă de vie împotriva bolilor şi dăunatorilor care pot afecta recolta de struguri din toamna.