Zimnicea a gazduit astazi un colocviu dedicate implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

Centenar la Zimnicea

Evenimente
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Zimnicea a sarbatorit astazi Centenarul Unirii Basarabiei cu Romania, primul pas pe drumul crearii Romaniei Mari. Evenimentul a fost marcat printr-un colocviu organizat de Biblioteca Oraseneasca Zimnicea, in parteneriat cu Primaria Zimnicea si contributia Liceului Teoretic Zimnicea si a Scolii nr.2 a orasului.

Eveniment solemn gazduit astazi de sala mare a primariei din Zimnicea, care a gazduit in aceasta dimineata un colocviu dedicat celebrarii implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. 27 martie 1918, ziua cand Basarabia a revenit la patria mama, a deschis drumul catre realizarea marii uniri de la 1918, cand pentru prima data, toate provinciile istorice romanesti au fost reunite intr-un singur stat.
Evenimentul a fost un bun prilej de cinstire a personalitatilor care si-au legat numele de marele eveniment din 1918, nefiind trecute cu vederea nici probleme spinoase ca situatia tezaurului romanesc confiscat in acei ani de catre Rusia. Doi dintre micii participanti au citit texte care au reinviat pentru cateva momente figurile celor doi monarhi ai unirii: Regele Ferdinand si Regina Maria. Nu au fost uitati nici poetii Basarabiei, de ieri si de azi: Alexe Mateevici si Grigore Vieru.
Evenimentul a fost organizat de Biblioteca publica a orasului, in colaborare cu Primaria Zimnicea, cu sprijinul Liceului Teoretic Zimnicea si Scoala Gimnaziala nr.2.