Procurorul Traian Nedelcuta retinut de procurorii DNA

Traian Nedelcuta

Justitie
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, au descins din nou in Teleorman. De aceasta data, acestia l-au retinut pe procurorul criminalist Traian Nedelcuta pentru luare de mita.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, au descins in aceasta dimineata in Teleorman. Acestia au venit intr-un dosar privind luare de mita, in vizorul anchetatorilor DNA, aflandu-se procurorul criminalist Traian Nedelcuta. Cel vizat isi desfasoara activitatea in cadrul parchetului de pe langa Tribunalul Teleorman.

"NEDELCUȚĂ TRAIAN EDUARD, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta

COSTACHE MIOARA DAMIANA, grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zimnicea, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită în formă continuată,
- complicitate la dare de mită în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii mai 2014, inculpatul Nedelcuță Traian Eduard, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, prin intermediul grefierei Costache Mioara Damiana, a acceptat de la rudele unei persoane inculpate într-un dosar pe care-l instrumenta (denunțători în cauză) promisiunea oferirii sumei de 12.000 euro.

Pentru acești bani, magistratul ar fi fost de acord să obțină o situație juridică favorabilă rudei denunțătorilor, arestat preventiv într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, prin schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de tentativă de omor într-o infracțiune cu limite de pedeapsă mai mici – loviri sau alte violențe sau vătămare corporală.

În același context și prin același intermediar, inculpatul Nedelcuță Traian Eduard a primit efectiv, suma de 2.000 euro în schimbul promisiunii că va obține de la medicul legist un certificat medico – legal, din conținutul căruia să reiasă că lovitura aplicată de agresor nu a pus în pericol viața victimei.

Deoarece magistratul nu a reușit să-și traficheze influența pe lângă medicul legist, în scopul arătat mai sus, prin intermediul suspectei Costache Mioara Damiana, acesta a restituit denunțătorilor suma de 2.000 euro.

Inculpatului Nedelcuță Traian Eduard și suspectei Costache Mioara Damiana li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

La data de 23 iunie 2016, inculpatul Nedelcuță Traian Eduard urmează să fie prezentat Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție." - se arata intr-un comunicat de presa remis de DNA.