In caz de cutremur mai multe blocuri ar fi in pericol

Blocuri Alexandria

Social
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Potrivit unei expertize tehnice realizata la nivel de judet, in anul 2008, 43 de blocuri de locuit vor avea probleme serioase in cazul unui seism mai mare de 7 grade pe scara Richter.

Despre acest lucru s-a discutat si in cadrul comitetului judetean pentru situatii de urgenta, unde directorul Inspectoratului de Stat in Constructii Teleorman a fost scos la tabla, fiind prins cu lectia neinvatata.

Asa a debutat sedinta comitetului judetean pentru situatii de urgenta din Teleorman. Motivul principal l-a constituit situatia statistica in ceea ce priveste cladirile care prezinta risc seismic in judet. In cadrul comitetului cel care a fost scos la tabla si prins cu lectia neinvatata a fost directorul Inspectoratului de Stat in Constructii. Intrebat de catre prefectul judetului daca exista  o statistica in ceea ce priveste situatia cladirilor ce prezinta risc de cutremur. Acesta a raspuns ca, pana in momentul de fata nimeni nu i-a solicitat un asftel de document. Surprinzator este fatul ca noi i-am solicitat telefonic san e fie furnizate aceste informatii, Florin Rovenţa, directorul ISC Teleorman, redirectionandu-ne catre sediul central de la Bucuresti.

Disctiile pe aceasta tema au continuat si atunci cand a venit vorba despre grupul de suport tehnic, grup ce trebuie sa intocmeasca un plan. Intrebat daca exista un document pe aceasta tema, directorul de la Constructii a raspuns ca exista, si iar spiritele s-au incins.
Potrvit expertizei tehnice realizata in perioada 1993-2008 la nivel judetean, sunt in total 43 de cladiri care sunt trecute la categoria 3 de risc seismic.

In perioada 1993-2008, la nivel de judet a avut loc o expertiza a cladirilor care prezinta risc in cazul producerii unui cutremur ca cel din 1977. In urma acestor verificari, 43 de cladiri la nivel de judet sunt trecute ca prezentand risc seismic 3. Potrivit specialistilor, clasei de risc seismic 3 corespund constructiile la care sunt asteptate degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarea elementelor nestructurale pot fi importante.

Incredibil dar adevarat. 14 ani le-au trebuit autoritatilor din judet sa realizeze expertize tehnice la cladirile din Teleorman, pentru a vedea care prezinta risc seismic in cazul unui cutremur sau nu. Intrebarea retorica care se pune este ce se intampla daca in acesti 14 ani se producea un cutremur ca cel din 77? Cine se facea vinovat? Trecand mai departe verificarile tehnice au inceput in anul 1993 si s-au terminat in anul 2008. potrivit controaleleor terminate in 2008, la nivelul judetului 43 de cladiri prezinta risc seismic 3. in municipiul Alexandria, au fost descoperite 18 locatii cu probleme.
Nici muncipiul Rosiorii de Vede, nu sta mai bine. Potrivit aceluiasi raport, aici 11 cladiri sunt predispuse la pagube in cazul unui cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter. Ca si la Alexandria, la Rosiorii de Vede clasa de risc seismic in care au fost inadrate cladirile este 3.
Desi in 77 orasul Zimnicea a fost cel mai afectat din judet, aici au fost gasite doar 6 cladiri care prezinta pericol in cazul unui cutremur. In urma expertizei tehnice, probleme au fost descoperite si in Turnu Magurele. Potrivit rezultatelor, 8 cladiri din Turnu au fost incadrate in clasa de risc seismic 3. Astfel blocurile A1, A2,A3,A4,D12,D14,F19, A2  de pe strada Voda, sunt cladirile din Turnu Magurele cu probleme in cazul unui cutremur. Potrivit specialistilor, clasei de risc seismic 3 corespund constructiile la care sunt asteptate degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarea elementelor nestructurale pot fi importante.