Viteza si consumul de alcool, penalizate drastic in noul Cod rutier

Cod rutier nou

Social
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Codul rutier a fost modificat ultima data in septembrie 2014, iar acum Guvernul a facut cateva completari. Daca vorbesti la telefon fara handsfree în timp ce conduci masina, risti o amenda de 1600 de lei, de 10 ori mai mult ca pana acum.

Daca apesi prea tare pedala de acceleratie, poti plati pana la 9.600 de lei, iar daca nu achiţi la timp, risti sa ramai fara permis. Noile prevederi ale Codului Rutier vor intra în vigoare în data de 6 februarie, dupa ce Executivul a actualizat regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier în luna ianuarie, printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Cele mai importante modificari ale noului cod:

1. La depasirea limitei de viteza. sase clase de sacntiuni. Proiectul modifica limita de viteza peste care soferii pot ramâne fara permise de conducere. Daca în prezent, permisul se suspenda, pentru 30 de zile, pentru depasirea vitezei cu peste 50 de kilometri/h, dupa adoptarea noului cod, permisul se poate suspenda doua luni, daca radarul înregistreaza o depasire cu 41-50 kilometri/h.

La depasirea vitezei regulamentare cu 51-60 km/h permisul se suspenda pentru trei luni, iar amenda este cuprinsa între 720 lei si 1.600 lei. Amenzile pot ajunge pâna la 120 de puncte, echivalentul a 9.600 de lei.

2. La trecerea pe culoarea rosie a semaforului electric soferii risca 125-200 de puncte amenda si suspendarea permisului de conducere pentru doi ani. În prezent, amenda este de 4-5 puncte, iar permisul se poate suspenda pe o perioada de 30 de zile.

În cazul unui accident provocat de un autovehicul care trece pe culoarea rosie a semaforului, amenda este de 125-200 de puncte, iar permisul poate fi suspendat pe o perioada de trei ani.

3. Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice se pedepseste cu 125-200 puncte-amenda si suspendarea permisului pentru o perioada de pâna la trei ani. Aceasta abatere se sanctionea, conform vechiului cod rutier cu 9-20 puncte-amenda si suspendarea permisului pentru 90 de zile.

În cazul în care se produce un accident din cauza pe fondul consumului de alcool, sanctiunea este de 125-200 puncte-amenda si patru ani de suspendare a permisului de conducere. În prezent, sanctiunea este de 9-20 puncte-amenda si suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile.

4. Centura de siguranta. Nepurtatea centurii de siguranta vor aduce amenzi de pâna la 720-1.600 de lei, fata de 160-240 lei în prezent. Punctele de penalizare pentru aceasta sanctiune vor fi de asemenea majorate, de la 2 la 6. soferii vor fi de asemenea trasi la raspundere si pentru copiii care îi însotesc în masini si nu poarta centura de siguranta sau echipamentele omologate. În prezent sanctiunea este de 2-3 puncte-amenda si 2 puncte penalizare. Centura de siguranta pentru minori devine obligatorie, în conditiile în care si dupa regulile vechi copiii trebuie sa stea pe bancheta din spate. Scaunele speciale, pentru cei mici, atasate de bancheta din spate, pot fi folosite numai daca acele echipamente sunt omologate. Pâna acum, nu fusese clarificata în mod explicit responsabilitatea soferului de-a asigura toate aceste masuri pentru copii.

5. Pentru nerespectarea regulilor la trecerea cu calea ferata, sanctiunile sunt: suspendarea permisului pe trei ani si amenda de 10.000-16.000 de lei, echivalentul a 125-200 puncte-amenda. În prezent aceasta abatere se sanctioneaza cu 9-20 puncte-amenda si permis suspendat 90 de zile.

6. Mersul pe contrasens, pe Autostrada se pedepseste cu permisul suspendat pentru trei ani între 125 si 200 puncte-amenda. În prezent se pedepseste cu suspendarea permisului pentru doua luni si între 6 si 8 puncte-amenda.

7. Pentru neplata unei amenzi de circulatie, în termen de 30 de zile, se poate suspenda permisul pâna când soferul va face dovada platii acesteia.

8. Soferii care produc accidente grave ar putea ramâne fara permis pâna la trei sau patru ani.

9. Atunci când suspendarea exercitaprii dreptului de a conduce autovehicule depaseste efectiv si continuu trei ani, pentru revalidarea dreptului de a conduce, titularul permisului trebuie sa faca dovada ca este apt medical si sa promoveze un examen constând într-o proba teoretica si practica cu autoritatea competenta în eliberarea permiselor pe raza careia îsi are resedinta.

10. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul a carei înmatriculare a fost suspendata constituie congtraventie si se sanctioneaza cu amenda de pâna la pâna la 4.000 de lei si cu suspendarea permisului pentru trei luni.