Alte categorii

Reabilitare casa Marin Preda

Eveniment

Casa din Silistea Gumesti, locul unde s-a nascut scriitorul Marin Preda, a intrat in reabilitare. La 40 de ani de cand acesta nu mai este, visul lui Dorel Petrescu, cel ce se ocupa de centrul memorial „Marin Preda”, a devenit realitate.

Eminesciana

Eveniment

Astăzi s-au împlinit 170 de ani de la nașterea marelui poet român, Mihai Eminescu, iar instituțiile de cultură din județ au desfășurat diferite manifestări în acest sens.

Majoretele Colegiului ”Mircea Scarlat”

Eveniment

Majoretele de la Colegiul ”Mircea Scarlat” Alexandria și grupul de dansatori street dance al Liceului Teoretic ”Marin Preda” din Turnu Măgurele participă zilele acestea la Festivalul Național Concurs ”Pe aripile dansului” de la Craiova.

Tabara de pictura

Eveniment

Pentru cateva zile comuna Nenciulesti gazduieste un eveniment important pentru judet. aici, are loc a doua editie a taberei internationale de pictura in aer liber. Anul acesta, 10 artisti din mai multe tari participa la acest eveniment, a carui deschidere a avut loc la caminul cultural din comuna.

Trupa Artax

Eveniment

Trupa de teatru a muncipiului Alexandria a castigat primul premiu de la infiintare. Acestia au participat la Brasov la un festival si au adus acasa premiul 1.

Premiere Dragaica

Eveniment

Festivalul - Concurs “Dragaica” de anul acesta le-a adus 3 premii dansatorilor zimniceni, elevi ai Liceului Teoretic Zimnicea, grupati in ansamblul “Lunca Dunarii”. Premiile au fost obtinute la sectiunea de dans popular de fete(locul 2), dans popular mixt(locul 1) si premiul de popularitate al festivalului.

Privind spre Iberoamerica

Expozitii

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, vă invită să vizitați expoziția de artă plastică „Privind spre Iberoamerica”. Colaborarea cu galeria din Spania s-a materializat până în prezent la organizarea altor două expoziții de artă, în 2016 și 2017.

Muzeul Judetean a fost redeschis

Expozitii

Masurile de relaxare au inceput sa fie puse in practica si de institutiile de cultura. De astazi, usile Muzeului Judetean de Istorie au fost redeschse pentru vizitatori. Insa, vizitarea expozitiilor se face in anumite conditii.

Expozitie virtuala Marin Preda

Expozitii

Pentru ca in aceasta perioada publicul cititor nu are acces la Biblioteca Judeteana Marin Preda, angajatii vin in intampinarea acestora in virtual. A fost organizata o expozitie de carte dedicate scriitorului Marin Preda.

O lume fara razboi

Expozitii

”O lume fără război” este tema aleasă pentru concursul internațional de pictură, inițiat de o renumită pictoriță rusoaică. Având în vedere faptul că anul acesta din juriu va face parte și Tudor Șerbănescu, alexăndrean, cunoscut iubitor al artei, școlile din Alexandria au fost invitate să participe cu lucrările elevilor.

Expozitie Costel Păun

Expozitii

Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, sărbătorită în fiecare an în data de 15 ianuarie, Centrul de Cultură Județean a organizat o expoziție de sculpturi ale artistului teleormănean Costel Păun. Materia primă folosită de sculptor este piatra de râu, lucrările fiind expuse la 59 de astfel de evenimente la nivel național și internațional.

Amfora elenistica

Expozitii

Așa cum ne-a obișnuit deja, Muzeul Județean Teleorman ne propune lună de lună un exponat. De data aceasta, a fost afișat în holul instituției din Alexandria un vas, descoperit pe raza localității Orbeasca de Sus, în anul 1972 și care se află în patrimoniul arheologic al județului.

Volum de versuri

Lansari de carte

Ultimul volum de versuri ce poarta semnatura poetei Florina Isache a fost lansat, ieri, la Casa municipala de cultura din Rosiorii de Vede. Cartea a vazut lumina tiparului la editura eCreator din Baia Mare iar printre invitatii la eveniment s-a aflat si directorul acestei edituri.

Doina Cherecheş

Lansari de carte

O noua lansare de carte la Biblioteca Judeteana Marin Preda din Alexandria. scriitorul Doina Cherecheş si-a lansat cartea intitulata ,,Străinul din oglindă”.

Viorel Gruia

Lansari de carte

In general, politistii sunt oamenii „fortei”, care nu par genul de persoane sensibile si sentimentale, insa, cu toate acestea, printre ei se mai regasesc si oameni de cultura. Astfel, pentru ca scrie poezii de aproximativ 27 de ani, Viorel Gruia le-a cuprins intr-un volum.

Lansare carte si film

Lansari de carte

Consiliul Judetean Teleorman, prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Teleorman a organizat astazi, pentru a cinsti memoria eroilor teleormaneni, o lansare de carte, ce cuprinde informatii privitoare la nume mari de generali si cadre militare remarcante, dar si un film militar, realizat de interpreta de muzica populara, Floarea Calota.

Cunoscut pentru volumele sale de versuri, scriitorul Mihai Tanase a lansat o noua carte. Aceasta este intitulata “Timp opac”, si practic trairile sale de zi cu zi sunt transpuse in aceste poezii.

Lansare de carte Dan Botez

Lansari de carte

Cea de-a 7-a carte ce poarat semnatura scriitorului Dan Botez, a fost lansata astazi la Biblioteca Judeteana Marin Preda din Alexandria. Volumul a fost intitulat “Ion Gheorghe Maurer – Un intelectual la poarta comunismului”

Boboteaza la Zimnicea

Traditii si obiceiuri

Zimnicea a sarbatorit astazi Boboteaza, sau Botezul Domnului, ultimul mare praznic religios al anotimpului de iarna. La ceremonii a luat parte si PS Galaction Stanga, episcopul Alexandriei si Teleormanului. Potrivit traditiei locale, astazi a avut loc si botezul cailor, iar la final aruncarea crucii in apele Dunarii.

Dansul caprei

Traditii si obiceiuri

Ursul, capra, scenete cu obiceiuri de pe meleaguri românești, dar poate cel mai important, straiele populare din mai toate zonele țării au poposit aseară în municipiul reședință de județ. ”Iată, vin colindătorii!” este festivalul organizat de autoritățile județene în pragul sărbătorilor de iarnă.

Datini si traditii de Pasti

Traditii si obiceiuri

Mai putin de 2 saptamani de despart de Invierea Domnului, astfel ca, institutiile de cultura se pregatesc explicand copiilor despre datinile si traditiile de Pasti. Una dintre ele este si Muzeul Judetean de Istorie, unde a organizat o activitate in care au fost implicati elevii clasei I-a B din cadrul Scolii Gimnaziale Stefan cel Mare din Alexandria.

Botezul cailor

Traditii si obiceiuri

La Zimnicea, cel mai sudic oraș din țară, se păstrează o tradiție veche de peste 50 de ani. În fiecare an de Bobotează, aici, deținătorii de cabaline se stâng în centrul orașului pentru a le boteza.

Atelier de creatie

Traditii si obiceiuri

Elevii tarilor partenere in cadrul proiectului ERASMUS+ "Cultural Treasure Chest" au reprodus, prin desen, costumul popular romanesc dupa o vizita la Muzeul municipal de istorie Petre Voivozeanu din Rosiorii de Vede.

Festival traditii, obiceiuri

Traditii si obiceiuri

A treia editie a Festivalului de traditii si obiceiuri de iarna ”Iata, vin colindatorii!” a avut loc ieri la Alexandria. Acesta a fost organizat de catre Consiliul Județean Teleorman prin Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman in parteneriat cu Primaria Alexandria.

Aboneaza-te acum

mediasudtv.ro