Bustul domnitorului AD Ghica, dezvelit la Catedrala din Alexandria

Bust AD Ghica

Eveniment
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Astazi, la catedrala din muncipiul Alexandria a avut loc un eveniment important pentru urbe. A fost dezvelit bustul celui sub a carui domnie orasul a fost infiintat, domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica.

Zeci de oameni au luat parte astazi la un eveniment important pentru urbea alexandreana. In curtea catedralei din muncipiu a fost dezvelit bustul domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica sub a carui domnie a fost intemeiat orasul. Povestea infiintarii incepe in anul 1834.

Tot la catedrala din muncipiul Alexandria, inca din vara anului 1994 sunt aduse osemintele intemeietorului orasului.
Pe langa dezvelirea bustului, a fost lansat si volumul “Alexandru Dimitrie Ghica-domnitorul nostrum”, carte ce cuprinde istoria familiei Ghica.
În 1837 așezarea alexandreana a fost distrusă în mare parte de un incendiu violent. Refăcută ulterior, așezarea a fost declarată oraș în 1840 printr-un hrisov domnesc care se păstrează la Muzeul de istorie al orașului. Hărnicia întemeietorilor, agricultori, meșteșugari și negustori, condițiile geografice și mai ales "Ekstruktia" - acea interesantă constituție pe care și-au alcătuit-o și după care s-au condus timp de 30 de ani: - "o pildă de gândire profund omenească, un exemplu de conducere democratică, prin reprezentanți aleși ai locuitorilor și un omagiu adus principiului de libertate și pașnică conlocuire a cetățenilor"-, toate au făcut ca Alexandria să evolueze destul de energic ca așezare.