La 40 de ani fara Marin Preda, casa memoriala a inceput sa fie reabilitata

Reabilitare casa Marin Preda

Eveniment
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Casa din Silistea Gumesti, locul unde s-a nascut scriitorul Marin Preda, a intrat in reabilitare. La 40 de ani de cand acesta nu mai este, visul lui Dorel Petrescu, cel ce se ocupa de centrul memorial „Marin Preda”, a devenit realitate.

Din pacate insa, fonsurile sunt putine. Dar, satui de promisiuni, Dorel Pterescu impreuna cu ceilalti 2 fondatori ai Asociatiei “Marin Preda”, pictorii George Costea si Adonis Ghitulescu, ajutati de alti oameni inimiosi, si-au suflecat manecile, au dat jos incaltarile si au inceput sa calce pamantul, folosit la reparatia casei lui Marin Preda.
Casa a fost cumparata cu 35.000 lei de Asociatia “Miscarea de rezistenta Marius Tuca”, de la o nepoata a scriitorului. Oamenii au facut zeci de drumuri la Bucuresti, si intr-un final au ajuns la un acord cu proprietarul. Acesta i-a lasast sa intre in casa si in curte, ba mai mult, a facut si o donatie. Dar, pentru ca proiectul sa fie dus la bun sfarsit mai au nevoie de bani.
Pe data de 5 august 2020, Marin Preda ar fi implinit 98 de ani, insa, timpul nu a mai avut rabdare. Scriitorul a trecut in nefiinta in noaptea de 15 spre 16 mai 1980, la 58 de ani.