Manifestari dedicate centenarului Primului Razboi Mondial

Centenar

Istorie
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Biblioteca Judeteana Marin Preda, în parteneriat cu Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere - Filiala Teleorman și Colegiul Național  Al. D Ghica Alexandria organizează anul acesta centenarul Primului Razboi Mondial. Manifestarile au debutat astazi cu simpozionul “Experiențele frontului în literatura română”.

Simpozionul Județean Experiențele frontului în literatura română  este prilejuit de împlinirea a 60 de ani de la moartea scriitorului Camil Petrescu. Scriitorul participă ca ofițer la Primul Război Mondial, iar experiența trăită se regăsește  în romanul “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”.
Criticul literar Ana Dobre, profesor la Colegiul Național Al. D Ghica Alexandria, a facut o amplă prezentare a literaturii române de război.
Colonelul  în rezervă  Lucrețiu Șatalan  reprezentant  al Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere - filiala Teleorman a susținut o comunicare având ca subiect Primul Război Mondial.
Simpozionul a continuat cu lansarea cărții Ultimul cioban,  autor Valeriu Ion Găgiulescu, despre care critica literară menționează:
« 180 de ani, destinul a cinci generații, în aproape 200 de pagini. Împletirea acestui destin cu descrierea peisajelor transformă scrierea într-o peliculă de film, ce are ca subiect nu o familie, ci parcă neamul românesc. Un neam ce are gena acelui cioban primordial …drept, neîncovoiat,…, înfrățit cu cerul, cu arșița cu setea, cu foamea, cu jocul, cu dorul,cu gândul,…, hotărât și prudent, iute și aspru, tăcut și hâtru… »
Aceasta a fost prima activitate din carul centenarului Primului Razboi Mondial. Urmatoarea va avea loc inperioada august-septembrie 2017, o alata in decembrie, iar ultima in decembrie 2018.
i