Simpozion dedicat aeronauticii la Rosiorii de Vede

Simpozion aeronautic

Istorie
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Istoria aeronautica a municipiului Rosiorii de Vede si a avionului IAR 93 au fost temele discutate in cadrul simpozionului desfasurat la Casa municipala de cultura. Evenimentul face parte din programul manifestarilor dedicate eroilor aviatiei romane si Grupului 1 Vanatoare de la Rosiorii de Vede.

Casa municipala de cultura din Rosiorii de Vede a gazduit un amplu eveniment cultural istoric dedicat aviatiei romane in a carei istorie Rosiorii de Vede ocupa un loc important. Simpozionul dedicat eroilor aviatiei si Grupului 1 Vanatoare a adus in atentia publicului rosiorean istoria aeronautica a orasului, dar si a avionului IAR 93, numarul 217 aflat in patrimoniul cultural si istoric al municipiului Rosiorii de Vede, ca parte a unui ansamblu monumental unic in Romania.
Despre misiunile de lupta si viata aviatorilor Grupului 1 Vanatoare la Rosiorii de Vede a vorbit muzeograful Sorin Turturica de la Muzeul National al Aviatiei Romane.
Invitat special la acest simpozion a fost comandorul Gheorghe Tamas, primul pilot care a incercat calitatile avionului IAR 93, numarul 217 expus la Rosiorii de Vede in cadrul ansamblului monumental ridicat in memoria eroilor Grupului 1 Vanatoare. Printre invitatii prezenti la eveniment s-a aflat si fostul primar Ion Nutu care a luat initiativa de a aduce acest avion la Rosiorii de Vede si sa-l puna in valoare ca obiect de patrimoniu.