Crestinii ortodocsi praznuiesc astazi Inaltarea Domnului

Inaltarea Domnului

Traditii si obiceiuri
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Înălțarea Domnului este prăznuita la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, dupa Paști. Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas, de la cuvântul de origine slavonă Supasu, care înseamnă Mântuitorul. În această zi creștinii se salută cu "Hristos S-a înălțat!" și "Adevărat S-a înalțat!"

Sarbatoare mare astazi pentru toti crestin ortodocsii din judet. Cu totii au sarbatorit ÎNĂLŢAREA DOMNULUI. Potrivit traditiei Mântuitorul Iisus Hristos, după Înviere, s-a arătat ucenicilor, timp de 40 de zile, după care, în prezenţa lor, s-a înălţat la cer. În acel moment Hristos şi-a profeţit revenirea şi i-a încredinţat pe apostoli că îl va trimite pe Duhul Sfânt la ei, prevestind astfel Rusaliile, când Sfântul Duh s-a pogorât asupra apostolilor, înzestrându-i cu cunoaşterea limbilor străine, pentru a propovădui cuvântul Domnului. Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Paşti, numai duminica.
In toate lacasurile de cult, au fost oficiate slujbe prin care a fost marcata Inaltarea Domnului. Astazi  creștinii s-au salutat cu "Hristos S-a înălțat!" și "Adevărat S-a înalțat!"