La Merisani s-a pastrat cu sfintenie traditiile de Rusalii

Merişani

Traditii si obiceiuri
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Pe langa spalatul picioarelor, in judetul nostru de Rusalii este pastrata o alta traditie, este vorba despre jocul Calusului. Despre acest obicei, cel mai bine stiu locuitorii satului Merisani, comuna Babaita, care au primit in ograzile lor calusarii.

In satele teleormanene, de Rusalii sunt patrate cu sfintenie cateva obiceiuri. Primul este cel al sapalatului picioarelor, pe langa acesta un altul este cel al Calusului. Despre Calus, cel mai bine stiu locuitorii satului Merisani, comuna Babaita,si asta pentru ca aici jocul este un obicei bine pastrat din generatie in generatie. Astfel, de Rusalii vataful alaturu de ceilalti membrii, au mers prin localitate iar gospodarii care au doit sa aiba parte de belsug tot anul i-au primit pe calusari.
Calusarii executa un ritual magic, care evolueaza in jurul fructului de alun numit “calus”. In dansul lor magic exista un moment cand unul dintre executanti este doborat la pamant cu steagul de alun. Cei care joaca sunt initiati dupa un ritual secret, bine pastrat, pentru a fi demni de a juca acest dans.
Calusul se joaca in timpul Rusaliilor, cand timp de doua-trei saptamani calusarii merg in sate pentru a-i vindeca pe cei bolnavi cu puterea pe care au dobandit-o. Prin acest dans se protejeaza oamenii, vitele si recoltele de fortele malefice. In localitatea Merisani, calusarii isi vor face datoria si duminica viitoare.

merisani