Zimnicea a sarbatorit astazi Boboteaza

Boboteaza la Zimnicea

Traditii si obiceiuri
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Zimnicea a sarbatorit astazi Boboteaza, sau Botezul Domnului, ultimul mare praznic religios al anotimpului de iarna. La ceremonii a luat parte si PS Galaction Stanga, episcopul Alexandriei si Teleormanului. Potrivit traditiei locale, astazi a avut loc si botezul cailor, iar la final aruncarea crucii in apele Dunarii.

PS Galaction Stanga a luat parte astazi la Zimnicea la sarbatoarea de Boboteaza. Episcopul Alexandriei si Teleormanului a oficiat slujba religioasa la Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, acolo unde a fost intampinat de edilul sef al orasului. Potrivit traditiei, la Zimnicea , Boboteaza este o sarbatoare publica, astfel ca nu a lipsit nici anul acesta botezul cailor, ritual care s-a desfasurat in centrul orasului.
O alta traditie, pe langa botezul cailor , este si aruncarea crucii in apele inghetate ale Dunarii. Ritualul a fost executat de catre episcopul Alexandriei si Teleormanului, PS Galaction Stanga.Sute de curiosi au luat cu asalt cheiurile Dunarii pentru a asista la punctul culminant al sarbatorii de Boboteaza. 6 tineri zimniceni s-au aruncat in apele fluviului pentru a recupera crucea. Ca in fiecare an, Primaria Zimnicea i-a premiat pe curajosi, un premiu special ajungand la cel care a reusit sa recupereze crucea.
Castigatorul de anul acesta se numeste Ionut Mitală, si este pentru a doua oara cand reuseste sa recupereze crucea din apele Dunarii.