CinEd organizeaza trei proiectii pentru elevii de liceu si gimnaziu din Alexandria

Proiectii de filme

Educatia la zi
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

CinEd Romania va organiza in Alexandria, cu sprijinul Inspectoratului scolar Judetean Teleorman si al Primariei Municipiului Alexandria, trei proiectii pentru elevii de gimnaziu si liceu, in perioada 2 – 9 aprilie.

Toate proiectiile vor avea loc la Cinema Alexandria, in intervalul orar 13:00 – 16:00, si vor fi urmate de o sesiune de intrebări si răspunsuri cu critici de film.

Cele două filme care vor fi proiectate la Alexandria sunt Pierrot Le Fou / Pierrot Nebunul (Franta, 1965) in regia lui Jean-Luc Godard – pe 2 si 9 aprilie si Uma Pedra no Bolso / Un sambure de indoială (Portugalia, 1988) semnat de Joaquim Pinto – pe 8 aprilie. La fiecare proiectie sunt asteptati peste 70 de elevi.

Primul film il are in centrul actiunii pe Ferdinand Griffon – zis si Pierrot Nebunul – un tată si sot care descoperă, după o dezolantă serată mondenă la socrii săi, că femeia angajată ca baby-sitter e fosta sa iubită, Marianne Renoir. După o noapte petrecută impreună, cei doi hotărăsc să plece spre sudul Frantei, intr-o călătorie deloc banală, din care nu lipsesc traficul de arme, comploturile politice, urmăririle, dar nici pauzele bucolice. Filmul, unul din cele 10 lungmetraje ale catalogului CinEd 2017, este destinat elevilor de liceu. Discutiile de după proiectie vor fi coordonate de criticii de film Gabriela Filippi (2 aprilie) si Oana Ghera (9 aprilie).

Proiectia din 8 aprilie este dedicată elevilor din ciclul gimnazial si spune povestea lui Miguel, un băiat de 12 ani, pedepsit pentru lipsa de interes cu care tratează scoala:  trebuie să rămană la pensiunea mătusii sale pe durata intregii vacante. După cateva zile de plictiseală, incepe să se imprietenească cu ceilalti locuitori si vizitatori regulati ai pensiunii, precum servitoarea Luisa sau João, pescarul. Dar sosirea doctorului Fernando tulbură viata linistită a locului si il face pe Miguel să-si schimbe perspectiva asupra lucrurilor. Elevii vor putea discuta despre mesajele si concluziile productiei portugheze cu criticul de film Oana Ghera.

La proiectiile din Alexandria sunt asteptati elevi ai claselor IX – XII din Liceul Pedagogic „Mircea Scarlat”, Colegiul National „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul National „Al.D.Ghica” si Liceul Teoretic „Constantin Noica”, respectiv elevi din clasele V - VIII de la scoala Gimnazială „Stefan cel Mare”.