Medicii de familie se pregatesc pentru utilizarea cardurilor de sanatate

Medicina
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Desi mai sunt doar doua saptamani pana devine operational cardul de sanatate, exista destule necunoscute atat pentru asigurati cat si pentru medici. Pentru ca acest sistem sa functioneze  medicii de familie si ceilalti furnizori de servicii medicale ,spitale, policlinici, farmacii trebuie sa-si achizitioneze  cititoare de card.

Cardul  de sanatate care devine functional de la 1 februarie le va da batai de cap in primul rand medicilor de familie care sunt nevoiti sa faca o munca in plus, cu activarea si inscriptionarea acestora pentru fiecare pacient in parte. Pe langa timpul alocat acestor operatiuni medicii de familie sunt nevoiti sa-si achizitioneze cititoare de card dar va fi nevoie de o perioada de acomodare cu noul sistem atat pentru medici cat si pentru pacienti.

Marea majoritate a cardurilor au fost distribuite prin posta,populatia si-a primit cardurile acasa,dar cei care nu si-au primit cardurile,aici este problema,cardurile nedistribuite se gasesc la Casa de Asigurari de Sanatate,la Casa judeteana Teleorman.Cardul va intra in functiune de la 1 februarie dar eu recomand pacientilor sa vina totusi sa activam cardul.Activarea cardului nu este o activitate foarte complicata,el vine cu un cod de transport 000,se introduce in cititorul de card si apoi ca sa se activeze trebuie schimbat pin-ul.E bine ca pacientii sa-si aleaga un pin din 4 cifre si  pe care sa-l si tina minte,bineinteles.Noi, medicii de familie nu suntem impotriva cardului, sigur,dar nici o utilitate foarte mare nu are acest card.E clar ca ne complica munca in sistem,el nu este decat un carton pe care este inscriptionat nume, prenume si un cod atasat CNP-ului persoanei respective si atat. - dr.Liliana Catrinoiu - medic de familie

In acest moment exista destule persoane care, desi asigurate, nu au intrat in posesia cardului de sanatate iar potrivit legii, incepand cu 1 februarie nu se pot prezenta la medic sau la farmacie fara acest card.