Un medic rezident englez in stagiu de practica la Rosiorii de Vede

Elaine Walker

Medicina
Tipografie
  • Mai mic Mic Mediu Mare Mai mare
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Un medic rezident din Marea britanie a efectuat un stagiu de practica la cabinetul medicului de familie Liliana Catrinoiu din Rosiorii de Vede.

Pentru stagiara britanica cele doua saptamani petrecute in Romania au fost o experienta interesanta si extrem de utila la care ar reveni cu mare placere.

Prin intermediul Programului Erasmus Exchange - medicina de familie, sistemul de sanatate romanesc a devenit comparabil cu cel britanic si chiar mai bun din anumie privintedupa parerea medicului rezident Elaine Walker care a avut posibilitatea sa participe la un stagiu de practica intr-un cabinet de medicina de familie din Rosiorii de Vede. Gazda si indrumator in cele doua saptamani de practica in Romania ale medicului englez a fost medicul de familie rosiorean Liliana Catrinoiu care I-a oferit stagiarei acces la toate domeniile de activitate ale cabinetului sau, clinic, administrativ, managerial.

Reporter: Cum a fost aceasta experienta ?
Elaine Walker: A fost foarte bine, interesant, am invatat foarte multe de la doamna doctor Catrinoiu.

REP: Care sunt obiectivele acestui program ?
EW: Este Erasmus Exchange, organizat prin colegiile din Londra iar obiectivelw sunt de a afla despre sistemul de sanatate din Romania si cat de diferit este fata de cel englezesc si deasemenea de a vedea daca il putem imbunatati in functie de ceea ce faceti aici.

REP: Care sunt aceste diferente ?
EW: Sunt multe diferente. Ambele sisteme sunt publice, aici aveti Casa de Asigurari de Sanatate iar in Anglia toti cetatenii beneficiaza de asigurare gratuita, nu platim suplimentar pentru laboratoare, radiografii, toate sunt incluse. In schimb in Anglia astepti foarte mult pentru programari, pentru o ecografie poti asteptata chiar 6 saptamani, poti astepta 2 luni pentru a vedea un specialist intr-un spital. Asa ca eu cred ca in Romania este mai bine pentru ca daca vrei sa-ti vezi medicul il poti vedea chiar astazi,poti ajunge la specialist maine, iar acesta este un sistem foarte bun.

REP: Ai repeta experienta ? Te-ai intoarce ?
EW: Cu siguranta. Am invatat multe si daca as invata romana as reveni cu placere.

Un stagiu de practica prin acest program Erasmus Exchange - medicina de famile este de doua saptamani cu 35 de ore pe saptamana iar 1 sau doua ore pe saptamana sunt prevazute pentru un tutorial intre gazda si vizitator. Tanara stagiara din Anglia a fost impresionata de legatura pe care o au medicii de familie cu pacientii, cat de apropiati sunt si cat de bine ii cunosc, ceeea ce ajuta foarte mult la un diagnostic si un tratament corect.