Parametrii calitate

a. Parametrii administrativi
1.Termenul in care se incepe furnizarea internetului. Termenul este de 24 ore de la data semnarii contractului. Semnarea contractului are loc dupa ce toate conditiile de prestare a serviciului au fost convenite cu solicitantul de internet si s-a facut un test practic de functionare.
2. Termenul de remediere a defectiunilor este de 24 ore, in zilele lucratoare inclusiv sambata iar duminica si sarbatorile legale este de 48 ore.
3. Termenul de solutionare a reclamatiilor de alta natura decat cele tehnice este de 30 zile.

b. Parametrii tehnici
Sunt indicati in contract, ceea ce presupune in primul rand alegerea tipului de abonament. In functie de acest criteriu sunt indicat vitezele minima garantata si maxima. Viteza de transfer a datelor va putea fi verifcata "on line" utilizand aplicatia ce va fi furnizata de ANCOM (Agentia Nationala de Comunicatii)

Date utile privind viteza de transfer date si unitatile de masura folosite

Test viteza
Viteza de transfer de date, sau mai simplu, viteza de transfer, uneori numit si "latimea benzii (de transmisie)" (din engleza de la band width), este raportul dintre cantitatea de date transmise si timpul de transmisie:

În retele de calculatoare inclusiv în Internet este desigur important sa se cunoasca nu numai viteza maxima posibila, dar si viteza momentana de transmisie între 2 calculatoare, ambele exprimate de exemplu în kbps (vezi "Unitate de masura" mai jos). O marime înrudita dar diferita ca semnificatie este cantitatea totala de informatie care se transfera (de obicei cu întreruperi), de exemplu în decurs de o zi sau de o luna. Aceasta se poate m.sura de exemplu în Gigabait (GB) pe zi, respectiv în GB pe luna.

Unitate de masura

Unitatea de masura în sistemul international de unitati SI pentru viteza de transfer este 1 bit pe secunda (1 bps). Cei mai des utilizati multipli ai unitatii bps sunt:
Multiplii bitului pe secunda

Kilobitul pe secunda nu trebuie confundat cu kilooctetul (sau kilobaitul) pe secunda (kBps), care este egal cu 8 kilobit pe secunda sau 8 kbps. Tot asa, megabitul pe secunda, Mbps, nu trebuie confundat cu megabaitul pe secunda, MBps, care este de 8 ori mai mare decât un Mbps. În industria calculatoarelor se mai foloseste prin traditie si definitia 1 kilobit = 1.024 bit, de unde avem si 1 kbps = 1.024 bps. Acestea însa se abat de la Sistemul International SI si de aceea nu se recomanda. Pe de alta parte, în 1998 au fost definite prefixe noi, binare, conform carora de exemplu 1.024 bit = 1 kibibit (1 Kibit).

Utilizari în practica

Furnizorii de servicii Internet prezint. viteza de transfer în kbps. Câteva exemple de viteze tipice: 

La protocoalele de transmisie numite "asimetrice" (de ex. ADSL) viteza nominala de încercare este întotdeauna mai mica decât viteza nominala la descarcare; aceasta deoarece se presupune ca traficul de date total cauzat de operatiile de încercare este mai mic decât cel cauzat de descarcari si deci nu necesita o performanta la fel de mare. În plus, vitezele masurate efectiv la utilizator sunt, dintr-o serie întreaga de motive, mai mici decât cele nominale.